Terug- en vooruitblik

27-12-2018

De XYZ-Area heeft in 2018 een vliegende start gemaakt. Met dank aan betrokken partners hebben wij gewerkt aan de basis voor dit initiatief. De eerste schop is de grond in gegaan. Het terrein aan de Esdoornstraat is grondig onder handen genomen. Ook heeft de XYZ-Area meegewerkt aan de invulling van bijvoorbeeld het oude politiebureau aan de Luttekestraat in Zwolle. Op uitnodiging van de XYZ-Area heeft ArtEZ de zolderverdieping van dit gebouw, dat nu Transit heet, tijdelijk in gebruik genomen. Studenten van de opleiding Masters Interieurarchitectuur en de Curator in Residence zijn er neergestreken. Met Landgoed Anningahof en de Stadkamer is het afgelopen jaar gewerkt aan nieuw aanbod op het gebied van cultuureducatie. Last but not least.. de eerste container is binnen. Deze is geschonken door Landstede en gaat naar het Deltion College waar studenten van beide onderwijsinstellingen de container gaan ombouwen tot een in het oog springende unit.

Over enkele dagen begint het nieuwe jaar. 2019 belooft een bijzonder jaar te worden waarin we verder werken aan de fysieke ruimte, een nieuwe organisatie, programmering en andersoortige on- en offline producten. De XYZ-Area gaat een reeks korte films maken over de rol van de scheppende beroepen en de mogelijkheid die zij hebben om heersende attitudes te veranderen. Onder de titel #AAA&A // Attitude Altering Art & Architecture worden bekende en minder bekende personen uit het creatieve werkveld gevraagd hun kijk te geven op de rol van de creatieven in deze snel verandere wereld. De eerste in deze reeks is niemand minder dan Joop Mulder. Oprichter en oud-directeur van het OEROL Festival op Terscheling. Joop Mulder droomde van het eiland Terschelling als podium. In 35 jaar ontwikkelde hij het OEROL Festival tot wat het nu is: een internationaal fenomeen, en van grote betekenis voor het eiland. Nu gaat de droom verder. Sense of Place heet de nieuwe droom. Sense of Place maakt met culturele landschapsprojecten de unieke waarden van natuur, landschap en cultuurhistorie van het bijzondere UNESCO werelderfgoed Waddengebied zichtbaar voor een breder publiek. De regio krijgt hiermee tegelijk een economische en sociaal-maatschappelijke impuls. Omdat wij met de XYZ-Area eveneens een soortgelijke impuls willen geven aan deze regio, willen wij Joop graag horen.

 

 

Genoeg aanleiding om ons te blijven volgen in 2019. U kunt ons ook steunen als particulier en als bedrijf. Word een XYZ-CONNECTOR en help mee Zwolle kleurrijker en spraakmakender te maken. Word een verbindende factor voor de stad en de regio. Neem contact op met ons voor de mogelijkheden.