09-01-2019
AAA&A
De XYZ-Area maakt een reeks korte films over de kracht van kunst en architectuur. Hoe kan kunst en architectuur heersende attitudes en gedragingen veranderen en beïnvloeden ten behoeve van een betere leefomgeving? Wat is de rol van de scheppende creatieve beroepen? Hoe kunnen zij het tij keren?
Onder de titel …Attitude Altering Art & Architecture (AAA&A).. leggen wij deze vragen voor aan boegbeelden van de culturele sector en architectuur. Mensen die niet altijd bekendheid genieten bij het grote publiek maar hun vak goed verstaan en een helder beeld hebben van wat de scheppende beroepen kunnen betekenen voor deze snel veranderende wereld.
We vragen ze te reageren op onderstaande tekst en de denkbeeldige zeepkist te bestijgen. We sturen niet. Soms raakt hun verhaal de tekst en soms gaat het meer over hoe de wereld hen raakt via hun werk. Het blijven vrije geesten. Misschien belangrijker, wat doe jij als kijker? Hoe sta jij er tegenover?
De video’s staan onder de tekst.
In today’s society we are surrounded by an intoxicating mix of visual content that leads us to believe it is us. We identify with stuff that seeks our attention instead of stuff that deserves our attention. Our identity has shifted from firmly grounded standards: nature, religion, family, work to more shifty and shaky grounds. Identity as an accumulation of added values makes sensible and durable use of our surroundings and ourselves rather difficult. Society is increasingly afloat because of this development. Our identities and related preferences are becoming less solid and constant as a consequence of this.
In a time when our environment is under pressure, we need to be resourceful in overcoming present and future obstacles. We need to appeal to our creative capabilities in order to find suitable answers to these pressing issues. Art has the proven ability to create movements and stimulate creative dialogue. The time is now for artists to go further and take an active role in solving the problem through their own work.
Should art and architecture play a significant role in forcing us to make more sensible choices with regards to the use of space? Can space whether sculptural or architectural, be used as an instrument to set boundaries for a sensible and more responsible use of it? Altering our attitude will not go gently and therefor will not be a tempting alternative for most of us. Perhaps we shouldn’t be so lenient and use pressure to obtain the desired results. For instance, a nice view from the office window, nice lighting, airconditioning, high speed internet, is granted or taken away according to the care one takes for their environment. Perhaps we should use ‘barricades’ to create the necessary friction and frustration to obtain a sense of wanting and belonging.”
(uit het project: CLASP van Chris Peterson – copyright 2020 © Chris Peterson)
De eerste in deze reeks was niemand minder dan Joop Mulder, oprichter van het OEROL festival en tegenwoordig frontman van Sense of Place, een nieuw initiatief dat zich richt op kunst- en landschapsprojecten in het Waddengebied. Binnenkort volgen twee nieuwe portretten. Dit keer van Zwolse spraakmakers en beeldbepalers: Thijs van Dieren van City Developer-S en Toon Hagen, componist en organist verbonden aan de Grote Kerk / Academiehuis in Zwolle.
De films worden gemaakt door studenten van het Cibap in het kader van hun studie. Scroll naar beneden voor meer informatie over de hoofdpersonen.
#1 Joop Mulder – Sense of Place
De eerste in deze reeks is niemand minder dan Joop Mulder. Joop droomde van het eiland Terschelling als podium. In 35 jaar ontwikkelde hij het OEROL Festival tot wat het nu is: een internationaal fenomeen, en van grote betekenis voor het eiland. Nu gaat de droom verder. Sense of Place heet de nieuwe droom. Sense of Place initieert zelf projecten, maar ondersteunt ook vaak de initiatieven van lokale gemeenschappen en helpt deze te realiseren. De projecten hebben respect voor de cultuur en natuur van het gebied en vertellen het verhaal van de locatie en het landschap.
Meer info: www.sense-of-place.nl
#2 Thijs van Dieren – City Developer-S
Thijs van Dieren is mede-eigenaar van City Developer-S; het bedrijf achter Hanz en Perron038 dat gespecialiseerd is in gebiedsontwikkeling. City Developer-S zette vijf jaar geleden de schouders onder Hanz en ging werken vanuit een krachtige missie en visie voor het gebouw. Met focus op innovatie, vernieuwing en ontmoeting. Thijs van Dieren vertelde bij de lancering vijf jaar geleden over zijn droom: ,,Dit moet een bruisende plek worden in het hart van Zwolle. Wat we hier gaan doen is veel ondernemers samenbrengen met hele goede ideeën. Dat ze hier een hele goede plek hebben om te werken en om de goede ideeën die ze hebben om te zetten in concrete kansen voor zichzelf en voor de markt. En zorgen dat hier vooral ook ontmoeting plaatsvindt. Ontmoeting met jong talent vanuit bijvoorbeeld Windesheim. Ontmoeting met innovatiecoaches van Kennispoort. En ontmoeting met andere gasten in de kantine van Zwolle. Dus volop reuring en dynamiek in het hart van Zwolle.” Sinds kort richt hij zich vol overgave op een nieuw avontuur Perron038 genaamd. De nieuwe innovatie-hub van Zwolle.
Meer info: www.perron038.nl
#3 Toon Hagen – Grote Kerk / Academiehuis
Toon Hagen is als cantororganist verbonden aan de Grote Kerk (ook wel Academiehuis) te Zwolle. Hij is een verteller in hart en nieren. Vol beroering vertaalt en vertolkt hij verhalen in toon en muziek. De waarde van kunst en wat deze kan betekenen voor deze wereld, verkondigt hij met dezelfde bevlogenheid als wanneer hij muziek ten gehore brengt.
Zijn orgelopleiding begon bij Egbert Klein. Vervolgens studeerde hij hoofdvak orgel bij Rienk Jiskoot en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aan het Arnhems conservatorium behaalde hij de aantekening improvisatie bij Bert Matter. Naast het leiden van de Michaëlscantorij, geeft hij ook leiding aan het Michaëlscantatekoor dat meewerkt aan de cantatevieringen in dezelfde kerk. Hij componeerde onder andere motetten, liedbewerkingen voor koor, orgel en orkest en een aantal fantasieën voor orgel voor concertant gebruik. Het Requiem ‘Koester de namen’ verscheen in 2016 op cd. In december 2017 vond de succesvolle première plaats van het werk ‘Going on II’, een compositie voor twee piano’s met een tijdsduur van ongeveer vijftig minuten. Tevens is Toon actief als docent en concertorganist.
Meer info: www.toonhagen.nl