Samenwerking met Bevrijdingsfestival Overijssel

15-11-2020

75 jaar vrijheid in verhaal en beeld

Vanaf 2020 gaat XYZ-AREA samenwerken met het Bevrijdingsfestival Overijssel. Dit jaar zouden wij twee in het oog springende onderdelen presenteren. Helaas is het vanwege de coronacrisis niet mogelijk om dit project te realiseren. Wij hopen onderstaand project op een later tijdstip te verwezenlijken.

Er verrijst een verhalenpaviljoen dat de verhalen van de regio metershoog toont en wij laten het resultaat van ons internationale Artist-in-Residency programma zien. Een groot beeldhouwwerk wordt tijdens deze residency uit een 8 ton groot blok graniet gehouwen en op het festival gepresenteerd.


Verhalenpaviljoen & beeldhouwwerk

Dit jaar is voor het eerst een verhalenpaviljoen aanwezig op het festivalterrein. Het paviljoen is een eerste aanzet tot een ruimtelijk experiment, één van de speerpunten van XYZ-AREA. Het verhalenpaviljoen wordt met zeecontainers gebouwd. Na het Bevrijdingsfestival gaat het paviljoen langs meerdere locaties in de stad. Wij willen op deze manier Zwolle als stad van ‘creatieve industrie en cultuur’ niet alleen tijdens dit jubileum jaar maar ook de jaren erna, duidelijk zichtbaar maken. Vrijheid wordt voor deze editie van het festival naast een vocale, ook een visuele belevenis.

Paviljoen: 75 jaar vrijheid

Dit jaar verbeeldt het paviljoen verschillende verhaallijnen die het verleden, heden en de toekomst van onze regio visualiseren. Van Leo Major die Zwolle eigenhandig van de Duitsers bevrijdde tot actuele onderwerpen zoals het klimaat en energietransitie, komen op de containers tot leven. Deze verhalen zullen door urban-art/graffitikunstenaars worden ontworpen en op de wanden worden aangebracht. Hun immens grote kunstwerken zullen de mensenmassa verleiden om de ruimte om de containers te verkennen. Doordat het paviljoen van diverse kanten benaderd kan worden, zijn de verhalen in verschillende volgorden te beleven. Het paviljoen moet jaarlijks terugkeren op het festivalterrein maar wisselend zijn qua opbouw en opzet. Met deze ruimtelijke ingreep willen we het publiek meenemen in hedendaagse verhalen die verteld moeten worden. Verhalen die nut en noodzaak verbinden met vermaak maar wel schurend zijn en het publiek prikkelen. Deze tijd vraagt om vernieuwing. Van bestuurlijke vernieuwing tot de wijze waarop wij ons leven inrichten en verduurzamen. Kunst heeft zich door de eeuwen heen bewezen een geschikte boodschapper te zijn. Zo ook op het festival.

*De deelnemende kunstenaars worden een dezer dagen aangekondigd.

Beeldhouwwerk: naar het thema FREE≠DOM

Op onze oproep voor onze internationale Artist-in-Residence, XYZ-SCULPTAiR, zijn 51 aanmeldingen uit 26 landen wereldwijd gekomen. Tijdens deze woon-/werkperiode in Zwolle maakt een internationale kunstenaar een groot beeldhouwwerk naar het thema FREE≠DOM. We hebben de kunstenaars gevraagd kritisch te kijken naar het thema vrijheid en wat het vandaag de dag bepaalt en beheerst. Uit alle inzendingen heeft de selectiecomissie de Australische beeldhouwer Luke Zwolsman gekozen. Na het Bevrijdingsfestival wordt het beeldhouwwerk getoond bij Landgoed en Beeldenpark Anningahof in Zwolle.

Meer informatie over de Artist-in-residency: XYZ-AiR en in het bijzonder over de eerste residency XYZ-SCULPTAiR

 


Partners

Onze partners zijn >>>